Κυριακή 12 Απριλίου 2020

Κορυφή Τσόκα Ψηλοβράχου. «Μπαλκόνι με θέα», στα βόρεια του Παναιτωλικού Όρους



Ο χαρακτηρισμός «μπαλκόνι με θέα», φυσικά δεν αποτελεί υπερβολή για την περίπτωση της Τσόκας, του Ψηλοβράχου αυτής της κορυφής που μαζί με την γειτονική Μεγάλη Ράχη συγκροτεί την πολύ θεαματική και απότομη απόληξη της οροσειράς του Παναιτωλικού προς τα βόρεια. Σίγουρα για κάθε κορυφή μπορεί κανείς να πει ότι αισθάνεται σαν να βρίσκεται σε κάποιο μπαλκόνι με ωραία θέα όταν μετά από μια κουραστική πορεία φτάνει τελικά σ' αυτή, αλλά εδώ, λίγο πιο πάνω από τα χωριά Χούνη, Σκιαδαίικα, Χαράστη, Ψηλόβραχος, Αγαλιανός, Φτελιά και Αλέστια, συμβαίνει κάτι μοναδικά θεαματικό, που δύσκολα «χορταίνει» το μάτι όταν το αντικρίζει.

Ο απότομος όγκος του βουνού που ορθώνεται επιβλητικά μέσα σε λίγα στρέμματα γης και σε πολύ κοντινή απόσταση από τα καταγάλανα νερά της λίμνης Κρεμαστών, η πανοραμική θέα προς αυτή, το ελατόδασος, καθώς και οι εντυπωσιακές βουνοκορφές που απλώνονται τριγύρω (Άγραφα, Παναιτωλικό, Χελιδόνα, Καλιακούδα) συνθέτουν ένα αριστουργηματικό τοπίο που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από πολυδιαφημισμένους προορισμούς και πασίγνωστα μέρη αυτής της κατηγορίας.
Ακόμα και μια τυπική καλοκαιρινή μέρα σαν αυτή που έτυχε να επιλέξουμε φέτος τον Αύγουστο, με θολή ατμόσφαιρα και χωρίς την καθαρότητα του ορίζοντα που επιτρέπει την θέα εκατοντάδων χιλιομέτρων μακριά, είναι ικανή να εντυπωσιάσει στον μέγιστο βαθμό αυτόν που θα κοπιάσει για να ανέβει στην απότομη κορφή της Τσόκας... Ξεχασμένες γωνιές της ορεινής Ελλάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου