Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

Το χωριό μας ο Ψηλόβραχος - Γράφει ο π. Ευάγγελος Φεγγούλης Θεολόγος – συγγραφέας



O Ψηλόβραχος είναι ένα από τα πιο ιστορικά χωριά της ορεινής Τριχωνίδας. Το χωριό εκτάσεως 6.727 τμ, βρίσκεται στα σύνορα Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας, δίπλα στην γέφυρα της Επισκοπής (που έχει μήκος 609 μ. και πλάτος 9 μ.) που ενώνει τους δύο νομούς και υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Αγρινίου. Το χωριό σύμφωνα με το ιστορικό Γάλλο φιλέλληνα ερευνητή ΠΟΥΚΕΒΙΛ ονομαζόταν ΣΟΒΟΛΑΚΟ και διετέλεσε έδρα του πάλαι ποτέ ομώνυμου Δήμου.

Το χωριό μας είναι χτισμένο στις παρυφές της Τσόκας σε υψόμετρο 330 μέτρων και έχει 80 μόνιμους κατοίκους. Η χωροταξία του χωριού είναι κάθετη από ψηλά προς τα κάτω αποτελείται από τους Οικισμούς Αγία Δευτέρα, Κρύα Βρύση, τον Ψηλόβραχο και την Γέφυρα. Επίσης το χωριό φημίζεται για το σπήλαιο της Αγίας Τριάδας, πλούσιο σε σταλαγμίτες και σταλαχτίτες, για την σπηλιά του ήρωα Καραϊσκάκη καθώς και για την ξακουστή πηγή της Σάγδαρης, όπου γίνεται στις 6 Αυγούστου, το ετήσιο μεγάλο αντάμωμα όλων των κατοίκων των όμορων χωριών, όπως του Αγαλιανού, της Χαράστης και της Επισκοπής.
Ο Ψηλόβραχος (Τοπική Κοινότητα Ψηλοβράχου - Δημοτική Ενότητα ΠΑΡΑΚΑΜΠΥΛΙΩΝ), ανήκει στον δήμο ΑΓΡΙΝΙΟΥ της Περιφερειακής Ενότητας ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.
Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, ο Ψηλόβραχος ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Ψηλοβράχου, του πρώην Δήμου ΠΑΡΑΚΑΜΠΥΛΙΩΝ του Νομού ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ.
Ο Ψηλόβραχος είναι χωριό εκτάσεως 6.727 τμ έχει γεωγραφικό πλάτος 38,8706253933 και γεωγραφικό μήκος 21,5957667806. Το χωριό σύμφωνα με την τελευταία απογραφή έχει 136 μόνιμους κατοίκους, που είναι χωρισμένοι ως εξής ο Ψηλόβραχος 69, η Αγία Τριάς Γούναρη 67. Στην ουσία όμως οι μόνιμοι κάτοικοι δεν ξεπερνούν τους 75. Η χωροταξία του χωριού είναι κάθετη από ψηλά προς τα κάτω αποτελείται από την ΑΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΑ, ΤΗΝ ΚΡΥΑ ΒΡΥΣΗ, ΤΟΝ ΨΗΛΟΒΡΑΧΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΕΦΥΡΑ.

1 σχόλιο:

  1. ΟΙ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΗΣ ,ΔΙΠΛΑΣ,ΚΑΛΛΗΣ,ΚΟΥΤΣΙΚΟΣ,ΦΑΒΒΑΣ,ΜΑΚΡΟΖΑΧΟΠΟΥΛΟΣ,ΚΡΙΚΩΝΗΣ,ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ ΜΕΝΟΥ ΝΑΡΑΓΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή