Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΥΟ ΣΥΝΩΝΥΜΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

Συναντήθηκαν στον Προυσό, υπό την σκέπη της Μεγαλόχαρης, η Πρόεδρος της Ένωσης Απανταχού Προυσιωτών «Παναγία η Προυσιώτισσα» και η Ελένη Καλογερά, πρόεδρος του Συλλόγου Ευρυτάνων Αμερικής «Παναγία η Προυσιώτισσα». Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία του ιστορικού Ηγέτη και νυν αντιπροέδρου του ομογενειακού συλλόγου, κ. Γρηγόρη Ζαχαρόπουλου.



Η πρόεδρος του Συλλόγου Ευρυτάνων Αμερικής «Παναγία η Προυσιώτισσα», η συντοπίτισσα μας κ. Ελένη Καλογερά και η πρόεδρος της Ένωσης Απανταχού Προυσιωτών «Παναγία η Προυσιώτισσα» Λεωνή Θανασούλα, συναντήθηκαν στον Προυσό και το Καρπενήσι το σαββατοκύριακο 1 και 2 Νοεμβρίου.
Πρόκειται για μια άτυπη αλλά πολλά σημαίνουσα επικοινωνία, καθώς είναι η πρώτη φορά που συναντώνται οι πρόεδροι των δύο ιστορικών συλλόγων. Η συνάντηση ήταν αποτέλεσμα κοινής επιθυμίας και προσπάθειας και ευοδώθηκε με πρωτοβουλία και διαμεσολάβηση του τέως προέδρου και νυν αντιπροέδρου του ομογενειακού συλλόγου, κ. Γρ. Ζαχαρόπουλου.
Οι δύο πρόεδροι συζήτησαν για τον τρόπο λειτουργίας των κοινοτήτων τους, τους στόχους τους και τα κρίσιμα θέματα που αντιμετωπίζουν. Το θέμα της γλώσσας και της σύνδεσης με την ελληνικότητα όπως και ταυτότητα της τρίτης και τέταρτης πλέον γενιάς Ελλήνων σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία παρουσιάστηκαν ως τα πλέον επίμαχα από την κ. Καλογερά, ενώ η ερήμωση του χωριού από τη  μια και οι δυνατότητες προοπτικής από την άλλη τονίστηκαν από την κ. Θανασούλα. Συζητήθηκαν τρόποι συνεργασίας και αλληλοϋποστήριξης των δύο συλλόγων με επίκεντρο την πολιτισμική κληρονομιά της Ευρυτανίας και το πνευματικό θάμβος της Ι.Μ. Προυσού.
Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Καρπενήσι, ενώ την άλλη μέρα η κ. Καλογερά επισκέφθηκε το μοναστήρι της Προυσιώτισσας και στο χωριό την υποδέχθηκαν και ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας κ. Δ. Τσατσαράγκος και ο ιερέας του χωριού π. Ν. Δαράβαλης.
Η πρόεδρος της ομογενειακής κοινότητας «Παναγία η Προυσιώτισσα» Αμερικής ξεναγήθηκε στην Αγαθίδειο Βιβλιοθήκη Προυσού και ενημερώθηκε για τις δράσεις του συλλόγου των τελευταίων ετών για την διάσωση και προβολή της, ενώ είχε την ευκαιρία να μάθει για την παράδοση του χωριού στην παιδεία και τον ευεργετισμό., η οποία αντανακλάται στα μνημεία της πλατείας με τις προτομές των Α. Αγαθίδη και Χρ. Κατσάμπα.
Είναι χαρακτηριστικό πως οι δύο πρόεδροι έχουν παράλληλη κοινή διαδρομή στους συλλόγους τους. Διετέλεσαν γραμματείς κατά την προηγούμενη θητεία τους και εκλέχθησαν στη νέα τους θέση στις αρχές του παρόντος έτους.
Ευχόμαστε η επικοινωνία αυτή να φέρει καρπούς και νέους δημιουργικούς δρόμους για τις δύο κοινότητες.
Η Ελένη Καλογερά γεννήθηκε στο βυθισμένο πλέον χωριό της Ευρυτανίας Μαυριά με μητρική καταγωγή από τα Αλέστια Προυσού, και μετανάστευσε στην Αμερική το 1973 με την οικογένειά της. Με σπουδές στις Συμπεριφορικές Επιστήμες και τη Δημοσιογραφία εργάστηκε αρχικά ως κοινωνική λειτουργός στη Ν. Υόρκη και δημοσιογράφος. Από το 1984-2012 υπηρέτησε στον ΕΟΤ ως εξειδικευμένο στέλεχος, ενώ από το 2013-14 αρθρογραφούσε στον «Εθνικό Κήρυκα» καλύπτοντας δράσεις της Ομογένειας.
Είναι ποιήτρια και συγγραφέας παιδικών ιστοριών. Έχει δύο γιούς τον Γιάννη και τον Δημήτρη Δεληβοριά.
Ο Σύλλογος Ευρυτάνων Αμερικής «Παναγία η Προυσιώτισσα» ιδρύθηκε στη Ν. Υόρκη το 1912 από μετανάστες της περιοχής του Προυσού και έχει επιδείξει σπουδαίο πατριωτικό και ανθρωπιστικό έργο κατά τον ένα αιώνα της λειτουργίας του, όπως η οικονομική ενίσχυση των δεινοπαθούντων κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, η αποκατάσταση της πυρπολημένηςαπό τους Γερμανούς ομώνυμης μονής κ.ά. Η εικόνα που αποτελεί και πνευματικό φάρο της κοινότητας βρίσκεται στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου του Flushingτης Ν. Υόρκης. Στο επίκεντρο των στόχων του βρίσκεται η ενεργή συμμετοχή της νέας γενιάς της ομογένειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου